Látnivalók - Zsira és környéke

Zsira és környéke látnivalókban is igen gazdag terület. A településen található kastély mellett a közelben még sok kastélyt és várat találunk, és ezek egy jó része látogatható is.
A természet kedvelőinek az Írottkő Natúrpark és a Fertő-Hanság Nemzeti Park kínál sok-sok csodát.

Rimanóczy kastély

Kiemelt

Az 1739 -be épült barokk kastélyt Rimanóczy Antal építtette. A kissé előugró középső épületrészt kiemeli a mandzárdtetőzet. A tagolt tetőn hangsúlyos elemek a széles kémények. Az épület nemcsak külső, hanem belső kialakítását tekintve is gazdagon díszített.

Az épületnek az évszázadok során több tulajdonosa is volt. 1771-től a Draskovics és Jankovich, 1800-tól a Pejacsevich család tulajdonában volt. 1922-ben Esterházy Mária hercegnő vásárolta meg az addigra leromlott állapotú kastélyt, majd 1923-25 között korszerűsíttette és helyreállíttatta.

A 6 hektáros - ma védett - angolpark helyreállítását Eszterháza (ma Fertőd) főkertésze tervezte.

A természet kincsei - interaktív kiállítás Zsirán

2012 nyarán nyitotta meg kapuit Zsira természettudományos magángyűjteménye, kincsestára és bemutatóhelye. A kincsestár tulajdonosai és mesélői egy geológus házaspár: Horváth Csaba és Horváthné Korom Zita, akik 2012 nyarától várják az érdeklődőket és a vásárlókat Zsirán a Locsmándi u. 8. alatt, a Sonnentherme fürdőtől 800 méterre. A tulajdonosok a természet rajongói, így nem csak az általuk az alábbiakban részletezett földtani csodák várják itt az érdeklődőket, hanem a biológia: az állatok, a növények és a gombák világának sok-sok érdekssége és rejtelme is feltárul az idelátogatók előtt.

Sonnengolf

Kiemelt

Zsira mellett az osztrák határtól egészen a zsirai Rimanóczy kastály mögötti területig nyúlik el a Sonnengolf pályarendszere. A Répce folyó határolta golfparadicsom  a Köszegi hegység lábánál az Írottkő Natúrpark szomszédságában igazán festői környezetben helyezkedik el, és tiszta időben még a Rax és a Schneeberg csúcsai is idelátszanak.

A Sonnengolf nemcsak a profiknak, a tapasztalt játékosoknak kínál kikapcsolódást. Oktatóik segítségével a kezdők is megismerkedhetnek ezen sport szépségeivel, és a gyermekek is belekóstolhatnak a golfozás örömeibe. 

Östör kápolna

Zsira nevezetességei közé tartozik az 1924-ben épült Östör kápolna. A Szent-Antal kápolnának is nevezett neoromán stílusú kápolnát a fiatalon elhunyt Östör Antal költő emlékére építtette édesapja dr. Östör József.